טיפולים של החלפת שיניים או השתלת שיניים חסרות, מתבצעים בעזרת עיגון שתלי שיניים דנטליים שחייבים להיות יציבים בלסת. אנשים שסובלים ממחסור בעצם בלסת התחתונה לא יכולים לעבור תהליך רגיל של השתלה. זאת, מכיוון שאין אפשרות לעגן שתלי שיניים כשאין עצם. בדיוק על מנת לפתור בעיה זו הומצאו השתלים החובקים.
מי צריך שתלים חובקים?
לא מעט אנשים סובלים מדילול העצם שבלסת התחתונה. יכולות להיות לכך מספר סיבות, כשהנפוצות בהן אלו מצבים של מחלות ודלקות בחניכיים, זיהום בשורש השן או מצב של ספיגת עצם בלסת לאחר שהשיניים אבדו. ראשית, חשוב להבין את ההשלכות של מחסור בשיניים, מעבר למראה הלא אסתטי כמובן. כאשר חסרה יותר משן אחת העומס בזמן לעיסה מופעל על השיניים שנותרו, וכתוצאה מכן קיים סיכוי שתאבדו גם אותן אם לא תטפלו במצב בהקדם. לכן, בעבר בעיקר, כאשר המטופל הגיע למצב בו חסרות מספר שיניים או המטופל השתמש בשיניים תותבות אך לא חש בנוח איתם, שתלים חובקים היוו פיתרון עבור אותם המטופלים. שתלים חובקים החזירו תחושה של שיניים קבועות ואיתנות בפה.
הייחוד של שתלים חובקים
לפני המצאת השתלים החובקים, מטופלים מחוסרי עצם בלסת התחתונה היו צריכים לעבור תהליך של השתלת עצם עם תהליך ריפוי קשה וארוך. מדובר בניתוח לא פשוט, יקר ועם זמן החלמה ארוך, כאשר אין כלל הבטחה שהגוף לא ידחה את העצם. היום כמובן בעזרת התקדמות הטכנולוגיה והמצאת שיטות טיפול חדשות אין צורך להעביר את המטופל את כל זה. באמצעות שתלים חובקים הצליחו הרופאים שביצעו ניתוח השתלה לשפר את איכות חייהם של המטופלים שסבלו מתותבות.
שתלים חובקים נקראים בעברית מירס – ראשי התיבות של Micro Implants Retained Sub-periosteal Implant. הטכנולוגיה בה משתמשים על מנת לייצר אותם שונה מהשתלים הדנטליים הרגילים והמוכרים היום. השתלים החובקים מיוצרים במדפסת תלת מימד שמדפיסה שכבות של טיטניום ולכל אזור בלסת מתבצעת התאמה נפרדת של השתלים. היום שימוש בשתלים חובקים נעשה בעיקר במזרח אירופה, אך גם בישראל ישנן מרפאות בודדות שעובדות עם שתלים חובקים.
תהליך ההשתלה
בדרך כלל לאחר צילום CT של אזור הלסת בו רוצים לבצע השתלה, התצלומים נשלחים לחברת תכנון שתלים. החברה מתאימה את הצורה ואת כיוון ההברגה באופן ספציפי לאותו מטופל. יחד עם זאת, קיימים היום שתלי מירס שאינם מצריכים תכנון מקדים כלל. השתלים נקראים "חובקים" כי זו בדיוק הפעולה שהם עושים עם עצם הלסת – עוגנים אליה בעזרת ברגים חזקים במיוחד (אלו בעצם מיקרו שתלים). גם אם גובה העצם הוא מילימטר אחד ניתן להתקינם ולבנות שיניים קבועות. אם יש צורך בשיקום של כל הלסת התחתונה ולא רק של אזור מסוים, כמות השתלים שתידרש היא ארבעה. הניתוח נמשך שעתיים פחות או יותר, תלוי במספר השתלים, ויעברו בערך שלושה חודשים עד שהשתלים יקלטו בלסת וירכיבו עליהם גשר קבוע עם הברגה קלה.
חשוב מאוד לעבור השתלת שיניים במרפאת שיניים שצברה ניסיון רב בתחום השתלות שיניים ובביצוע השתלות שיניים בטכניקות עדכניות ומתקדמות . מרכז רפואי חדשני גרה קליניק ידוע באיכות הטיפולים המבוצעים בו, בחידוש טכנולוגי, צוות מקצועי וליווי אישי לאורך כל תהליך ההשתלה וההחלמה. נבחן את המאפיינים הייחודיים של כל מטופל ומהי שיטת ההשתלה המתאימה ביותר עבורו בהתאם למצבו הרפואי וצרכיו האישיים.