שתלים זיגומטיים (Zygomatic Implants)
מטופלים שסובלים ממחסור קיצוני בעצם הלסת העליונה, סובלים מתותבת נשלפת או לא יכולים לעבור הרמת סינוס והשתלת עצם, יכולים לבדוק את התאמתם לטיפול בשתלים זיגומטיים. המטופל יכול להחליף את התותבת שהציקה לו במשך שנים לשיניים קבועות תוך מספר שעות בלבד ולצאת עם שיניים קבועות כבר ביום הראשון ובניתוח אחד בלבד.
השימוש הגובר בשתלים דנטליים נובע מאחוזי ההצלחה הגבוהים שלהם, מיכולת החזרת הפונקציונליות והמראה האסתטי שהם מעניקים לשיניים. כמו כן, אחוז גבוה מהאוכלוסייה סובלים מחוסר של שיניים. השתלת שיניים הוא פתרון אופטימלי לשיקום שיניים קבוע. כ 70% מהאנשים בגילאי 35-44 יחוו לפחות אובדן קבוע של שן אחת או יותר, וכ- 26% מהאנשים המבוגרים מעל גיל 74 יאבדו את כל השיניים בפה!
לפי הנתונים הללו, הטיפול בשתלים דנטליים רק ילך ויתפתח ויציע פתרונות גם במצבי קיצון. בעבר במצבים של חוסר שיניים היה נהוג להתאים תותבת נשלפת למטופל. למרות החסרונות הרבים הכמונים בתותבת כגון גרימת ריח רע מהפה(הליטוזיס), הופעת פצעים בפה, שחיקת עצם, לתותבות לא היה תחליף טוב יותר. המטופלים יכלו לחוש חוסר נוחות עם תותבת בזמן אכילה ודיבור. כל נגיסה במזון קשה יכלה לגרום לתותבת להשתחרר. מצב שגרם למטופלים רבים לחוסר ביטחון ולפגיעה באיכות החיים. כמו כו, כאשר מדובר בתותבת בלסת העליונה שמכסה את החך, ההנאה מהמזון עשויה להיפגע.
מהם שתלים זיגומטיים?
היום, אין צורך להסתפק בתותבת נשלפת וניתן להחזיר איכות חיים באמצעות שתלים זיגומטיים. שתלי הזיגומה נכנסו לשימוש בישראל לקראת שנת 2013. מטופלים שאין להם מספיק עצם בלסת עליונה כדי לעגן בה שתלים דנטליים רגילים, יכולים לעבור טיפול בשתלים זיגומטיים הנאחזים בעצם אחרת, עצם הלחי, המכונה בלועזית 'זיגומה'. שתלים זיגומטיים מוחדרים לתוך עצם הלסת ולא לעצם עליה יושבות השיניים העליונות שמכונה מקסילה. שתלי זיגומה מחדירים רק כאשר אין מספיק עצם לעגן שתלים דנטליים רגילים ויציבים. שתלים זיגומטיים ארוכים משמעותית משתלים רגילים, וזאת על מנת שיוכלו להגיע לאזורים הרצויים. אם אורכו של שתל רגיל נע בין 10 ל- 13 מ”מ, אורכם של שתלים זיגומטיים נע בין 35 ל 59 מ”מ.
שתלי זיגומה- הלכה למעשה
גובה העצם המינימלי עליה נתן לעגן את השתל באזור האחורי של הלסת צריך להיות לפחות 10 מ"מ. כאשר יש מחסור בעצם הלסת שאינו מאפשר החדרת שתלים, ניתן לעבור השתלת עצם והרמת סינוס כדי להגדיל את נפח העצם. לא תמיד ניתן להוסיף עצם ללסת ולהשתלת עצם יש כמה חסרונות בהם משך הטיפול וזמני החלמה. שתלי זיגומה פותרים את הצורך בהוספת עצם ומותקנים לעצם הזיגומה.
טיפול בשתלים זיגומטיים אינו כואב יותר מטיפולי השתלה אחרים. לרוב ההשתלה מבוצעת תחת הרדמה מקומית ולא מלווה בכאבים. גם אם לאחר הטיפול המטופל עובר חוסר נוחות מסויימת, ניתן להיעזר במשככי כאבים. מטופלים שסובלים מתותבות נשלפות וממחסור בעצם בלסת בעליונה, יכולים לצאת מהמרפאה עם מערכת שיניים שלהם תוך מספר שעות.
טיפול בשתלים זיגומטיים מתחיל בהרדמה מקומית של האזור (בחלק מהמקרים ניתן לעבור את הטיפול בסדציה או בהרדמה כללית), ואז ביצוע תעלה בה יעבור שתל זיגומה החדש בדרכו אל עצם הלחי. לאחר התקנת השתל, ניתן להעמיס עליו ישירות גשר, שכן עצם הלחי חזקה מאוד. התקנת שתלים זיגומטיים דורשת מיומנות רבה של רופא שיניים, ניסיון כירורגי ושיקומי רב מכיוון שיש צורך להקפיד על זווית מיוחדת של 45 מעלות בזמן החיבור בין השתל לגשר העתידי.
למי מתאימה השיטה?
- שתלי הזיגומה ארוכים משמעותית ביחס למשתלים קונבנציונליים, ולכן מטופלים שסובלים ממחסור קיצוני בעצם יכולים לעבור את הטיפול
- מטופלים שסובלים מתותבת נשלפת יכולים לצאת עם מערכת שיניים קבועה תוך מספר שעות
- מטופלים שלא יכולים לעבור הרמת סינוס (עקב מחלה או זיהומים בסינוס) ומעוניינים במערכת שיניים קבועה
הצלחת הטיפול
השיטה הומצאה ע"י דר' ברנמרק ז"ל משבדיה בסביבות שנת 1996. מאז היא עברה שינויים ושיפורים רבים והגיעה לישראל בשנת 2013. אין הרבה רופאים שמתמקצעים בשיטה זו משום שהיא דורשת מיומנות רבה וציוד יעודי.
להבטחת הצלחת הטיפול בשתלי זיגומה ומניעת סיבוכים יש צורך בידע נרחב באנטומית הפנים והלסתות לצורך תכנון קפדני ומדויק. בנוסף, על הרופא המבצע להיות בעל מיומנות גבוה בכירורגית פה ולסתות, וכמו גם בידע ויכולת להתמודד עם סיבוכים בזמן הביצוע ולאחר מכן.
יתרונות הטיפול
- מערכת שיניים קבועה תוך מספר שעות
- פתרון למחוסרי עצם שאינם יכולים לעבור השתלה רגילה
- חיסכון בזמן ובניתוחים מיותרים
- השתלה שמתאימה למעשנים ולחולים במחלות מסויימות
- אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד
- ניתן לעבור תחת טשטוש או הרדמה כללית
חסרונות הטיפול
כמו בכל פעולה כירורגית, גם בטיפול עם שתלים זיגומטיים עשויים להיות סיבוכים.
- התפתחות מעבר של נוזלים בין חלל הפה לחלל האף (אורו-אנטרל פיסטולה)
- סינוסיטיס, זיהום ברקמות רכות, פרסתזיה (עקצוץ או נמלול באזור ההשתלה)
- זיהום ברקמות רכות
- שברים בעצם הזיגומה ופגיעה במבנים אנטומיים מרכזיים כמו ארובת העין, גלגל העין והמוח.
לא יעשה שימוש בשתלים זיגומטיים כאשר העצם צרה או כאשר המטופל סובל מגידולים בפה, סכרת לא מאוזנת, מחלת דם, ניוון רקמות או כאשר המטפלת בהריון. ככל שהרופא המבצע את הטיפול מיומן יותר ומנוסה, כך סיכויי ההצלחה של השיטה גבוהים יותר.
השתלת שתלי זיגומה ממוחשבת
השתלת שתלי זיגומה דורשת מיומנות רבה וניסיון רב בכירורגיה ושיקום הפה. על מנת למנוע סיבוכים מיותרים, מבצעים היום השתלת שתלי זיגומה בצורה ממוחשבת. הניתוח מתוכנן באמצעות מחשב, מיוצרת שבלונה המדריכה את קידוח השתל בדיוק בזווית הנכונה. כמו כן ניתן לעבור את הטיפול תחת טשטוש או בהרדמה מלאה כדי למנוע תזוזות של המטופל.
כמה עולים שתלים זיגומטיים?
עלות ההשתלה נקבעת בהתאם למומחיותו ובהתאם לניסיונו של הרופא המבצע ולפי כמות השתלים שיידרשו להחדיר לעצם הלסת. באופן עקרוני שתלי הזיגומה יקרים יותר משתלים רגילים. וזאת בגלל מספר סיבות. ראשית עלות השתלים עצמם גבוהה יותר לרופאי שיניים משתלים רגילים. כמו כן נדרשת מיומנות גבוהה בביצוע השיטה. טיפול בידיים מיומנויות עשוי להימשך כשעה, כאשר באותו פרק זמן רופא שיניים יכול להשתיל שלושה שתלים רגילים. ניתן להבין מדוע עלות שתלי זיגומה למטופל גבוהה יותר ביחס לשתלים רגילים. בהשוואה לשיטות אחרות בהם ייתכנו טיפולים נוספים כגון הרמת סינוס או השתלת עצם, בביצוע השתלת שתלי זיגומה קיים חיסכון ניכר בזמן. הרי שהמטופל יוצא עם שיניים קבועות כבר ביום הראשון, ללא ניתוחים נוספים.
שתלים זיגומטיים הם עוד שיטה המאפשרת למטופל לצאת מהמרפאה עם מערכת שיניים קבועה כבר באותו היום. נדרשת זהירות יתרה בביצוע השיטה, מיומנות גבוהה וציוד ייעודי על מנת להגיע לאחוזי הצלחה גבוהים. ללא ספק שתלי זיגומה הינם פתרון אופטימלי עבור מטופלים שאינם יכולים לעבור הרמת סינוס או עבור מטופלים שסובלים ממחסור קיצוני בעצם הלסת העליונה ומעוניינים לשפר את איכות חייהם.